Werken en leren combineren bij het ICT College

Wil jij direct aan het werk maar ook een diploma halen? Dat kan! Kies de bbl-opleiding die jou aanspreekt, zoek een passende baan en ga aan de slag in jouw vakgebied.

In een bbl-opleiding leer je vooral door te doen, te werken in de praktijk. Je gaat drie of vier dagen per week werken bij een erkend leerbedrijf en je komt één of twee dagen per week naar school. Op de website stagemarkt kun je alle erkende leerbedrijven vinden en per opleidingsrichting de beschikbare leerwerkplekken. Je kunt deze leerroute volgen bij alle colleges van de Tech Campus: Tech College, ICT College, Automotive College en het Bouw & Interieur College. 

'Mijn baas vroeg of ik niet wilde komen werken en wilde switchen van bol naar bbl. Dat bleek mogelijk. Ik krijg nu een goed salaris en óók de dag op school wordt uitbetaald. Wat je bij bol uit een boek leert, leer ik nu op mijn werk.'

Robert volgt een bbl-opleiding (niveau 4) op het ICT College

Robert aan het werk

De meeste studenten doen óf een bol-opleiding en leren vooral op school, óf een bbl-opleiding waarbij je werkend leert. Student Robert (19) deed iets wat niet vaak gebeurt, maar wél mogelijk is: hij begon in bol en doet zijn opleiding nu in de bbl-versie op het ICT College van ROC Midden Nederland. 

'Ik heb in eerste instantie gekozen voor bol omdat je dan nog alle kanten op kunt. Dat sprak me aan. Wilde ik in de cloud werken, met telefoonsystemen, aan de slag computers? Ik wist het nog niet. Bovendien krijg je op school de kans om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb veel vrienden gemaakt op het ICT College. 

'Ik krijg een goed salaris'
Na anderhalf jaar ging ik op stage bij computerspeciaalzaak het Muishuis. Hier leer ik álles. Hoe je met klanten omgaat, en alles op het gebied van ict, van cloudsystemen tot telefonie. Mijn baas vroeg of ik niet wilde komen werken en wilde switchen van bol naar bbl. Dan ga je juist vier dagen per week werken en maar één dag naar school. Ik wilde wel, maar alleen als ik op niveau 4 kon blijven én in hetzelfde leerjaar. Die overstap was nog nooit gedaan op het ICT College dus was veel geregel maar uiteindelijk is het gelukt! Ik kan het iedereen aanraden. Ik leer terwijl ik werk, krijg een goed salaris, óók de dag op school wordt uitbetaald én ik heb een auto van de zaak. En nee, het niveau is niet lager omdat er minder theorie is bij bbl. Wat je bij bol uit een boek leert, leer ik nu op mijn werk. Als je wilt en er hard voor werkt, is er veel mogelijk op het mbo, zeker op het ICT College. Je moet alleen wel zelf aan de slag.’

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: