Werken aan innovatieve projecten bij ICT Lab Utrecht

Studenten van het ICT College werken in ICT Lab Utrecht aan innovatieve projecten o.a. Smart Parking, LoRa en Observatie. Sinds de samenwerking van het ICT College met Dialogic, begin 2016, doorlopen studenten Applicatieontwikkeling en ICT & Mediabeheer  de module producerend leren bij het ICT Lab Utrecht. De studenten werken er in groepjes samen met studenten van de HU, aan innovatieve projecten waarbij ICT een belangrijke rol speelt in de samenleving.

Over ICT Lab Utrecht
ICT Lab Utrecht is een innovatieve leer- en werkplek waar mbo-studenten ICT kennis maken met slimme ICT-toepassingen die buiten de grenzen van de 'traditionele' ICT-sector treden. Onze missie is om studenten goed uit te rusten voor de steeds breder wordende arbeidsmarkt voor ICT-ers. Dit doen we door de uitdagingen van vandaag naar de ICT-er van morgen te brengen.

ICT Lab Utrecht is een samenwerking van ICT College ROC Midden Nederland en Dialogic.
Meer informatie: http://www.ictlabutrecht.nl/

Smart Parking

In het ICT Lab Utrecht ontwerpen en testen studenten een “Smart Parking” oplossing, om een efficiënte routing naar lege parkeerplekken te realiseren. Aanleiding voor dit project is de huidige drukte bij de parkeergarage van winkelcentrum Bisonspoor te Maarsen. Auto’s moeten meerdere rondjes rijden om een vrij plekje te vinden, of blokkeren de doorgang naar bovenliggende parkeerdekken. Binnenkort wordt er een nieuwe parkeergarage geplaatst waarin de nieuwe toepassing “Smart Parking” gebruikt wordt.

Smart Parking

LoRa in de stad Utrecht

The Things Network is een community die wereldwijd een crowdsourced open IoT (Internet of Things) network wil realiseren. Momenteel heeft het netwerk 14 gateways in Utrecht. Binnenkort worden dit er 15 want dan krijgt ook het ICT Lab Utrecht haar eigen IoT gateway. Studenten bouwen deze gateway en zullen middels field testing de dekking en mogelijke toepassingen hiervan in kaart brengen.

Het LoRa protocol (of eigenlijk LoRaWAN) is een protocol voor mobiele netwerken dat speciaal ontwikkeld is om aan de hoge eisen van the Internet Of Things te kunnen voldoen. Een LoRa netwerk is bedoeld om kleine energiezuinige apparaten met elkaar te kunnen laten praten. Middels LoRa zenders is het mogelijk om de locatie in te schatten op 10 meter nauwkeurig voor bijvoorbeeld het terugvinden van een gestolen fiets. 

Logo LoRa

Herkennen van personen en verkeer in de stad

VCS Observation is een bedrijf dat zich bezighoudt met veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. In een pilot heeft VCS in Waalwijk een aantal camera’s uitgerust met software die in staat is om personen en verkeer in de stad te herkennen.

Studenten van het ICT Lab Utrecht zijn door VCS gevraagd om een netwerk te ontwerpen en te testen waarin data wordt verzameld en wordt gereduceerd tot (niet privacy gevoelige) informatie. Deze informatie moet voldoende gegevens bevatten om te kunnen worden benut in een maatschappelijke of commerciële toepassing. Stel dat je weet hoeveel mannen of vrouwen over straat lopen? Hoe snel ze lopen? Of in welke richting? Real-time. Wat kun je daar dan mee?

Cameras

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: