Software Developer Nieuwegein - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als software developer?

Als software developer maak je gebruiksvriendelijke, veilige en stabiele softwareprogramma’s. Je ontwikkelt media en applicaties, analyseert data of je programmeert IoT (Internet of Things) oplossingen. Samen met je collega’s ga je aan de slag met de wensen van de opdrachtgever. Deze leg je nauwkeurig vast in een functioneel ontwerp (FO). Jullie communiceren goed met elkaar, zodat je de deadlines haalt en de software voldoet aan de afgesproken specificaties. Je kunt werken in verschillende branches. Van IT tot de maakindustrie.

Is deze mbo-opleiding Software Developer iets voor mij?

Als software developer is het belangrijk om creatief te zijn, zelfstandig te werken en vind je het leuk om de vraag van de klant om te zetten in een ontwerp. Je hebt technisch inzicht nodig en je bent een doorzetter. Zijn er problemen? Jij gaat door totdat het product echt werkt.

Open avond 12 oktober

Open avond 12 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

 • 25604 Software Developer

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Je leert de basis van ICT, programmeermethodieken (zoals Microservices, SCRUM, DevOps) en moderne programmeertalen (Javascript, PHP en Python). Ook leer je hoe je databases ontwerpt en programmeert en hoe je de behoeftes van de klant analyseert en omzet in een ontwerp. 

Naast deze vakinhoudelijke kennis leer je goed samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. 

Hoe ziet de opleiding Software Developer eruit?

Tijdens de opleiding Software Developer leer je direct zelfstandig te werken door het gebruik van Jarvis. Jarvis is een onderwijsleerplatvorm waar je, door het behalen van levels, op je eigen manier leert. Je volgt geen traditionele lessen in een klaslokaal, maar werkt elke week aan opdrachten en projecten. Daarnaast kun je je inschrijven voor vakinhoudelijke workshops. Daarnaast volg je de verplichte algemene vakken. 

De vakcoach is je eerste aanspreekpunt. Voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en LLB (Leren, loopbaan en Burgerschap) is een studieloopbaanbegeleider aanwezig. 

We werken veel met echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Je werkt aan je creativiteit en krijgt nieuwe inzichten in het vak.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding:

 • Programmeermethodieken en programmeertalen 

 • Databases ontwerpen en programmeren 

 • Basis veilig programmeren 

 • Data ophalen via API's  

 • Basis software testmethodieken (Unit, integratie, systeem en acceptatie tests) 

 • Unified Modelling Language (UML) 

 • Cloud Computing, concept: Serverless Computing 

 • Behoefte van de klant analyseren 

 • Functioneel ontwerp (projectplan) maken 

 • Technisch ontwerp (uitvoeringsplan) maken 

 • Use-cases schrijven 

Uitstroomrichtingen

Tijdens het eerste jaar van de opleiding kies je voor een uitstroomrichting die bij jou past. Met jouw gekozen uitstroomrichting volg je bijpassende vakken, die zorgen dat jij je verbreedt of verdiept in een bepaalde richting. Zo ben jij klaar voor jouw droombaan.

Uitstroomrichting 1: Full Stack Developer 

Het Engelse ‘full stack’ slaat op de lagen, onderdelen die elke software applicatie heeft. Als full stack developer heb je oog voor alle lagen, stacks. Een Full Stack Developer is kort gezegd een software developer of App developer die zich van de voorkant tot de achterkant bezighoudt met het realiseren van web- , mobile, en desktopapplicaties.

Wil jij graag de wereld om je heen beter maken met behulp van software? Vind je het leuk om nieuwe technologieën te ontdekken en uit te vinden hoe je deze in kan zetten om applicaties beter en nog efficiënter werkend te krijgen? Kies dan voor de richting Full Stack Developer!

Uitstroomrichting 2: Game Developer 

Als Game Developer ga je aan de slag met het maken van games voor op smartphones of desktops. Je leert concepten bedenken voor educatieve doeleinden en puur voor vermaak. Vervolgens ga je de game ontwikkelen. Hierbij komen zaken als ontwerpen, programmeren en testen aan de orde. Je bent bezig met het oplossen van verschillende vraagstukken, werkt veel samen en hebt contact met de opdrachtgever. 

Wil jij graag de basisprincipes van game development leren, zodat je je hier na je opleiding verder in kunt verdiepen? Dan is deze uitstroomrichting echt iets voor jou!

Deze skills ga je leren

Projectmatig werken

Samenwerken

Plannen en organiseren

Programmeren

Stage

Heb je een bepaald level in Jarvis gehaald? Dan mag je op stage. Wanneer dat is hangt dus af van je eigen tempo. Je zoekt een leuke stageplek bij een software- of IT-bedrijf en daar ga je 18 weken stage lopen. Wat je geleerd hebt op school kun je nu gaan toepassen in de praktijk.

Na je mbo-opleiding Software Developer

Na ongeveer 3 jaar studeer je af als software developer en kun je aan de slag bij bedrijven die software ontwikkelen en installeren in diverse sectoren. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals hbo-ICT, Informatica of de Associate Degree Software Development (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 

 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar 

 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst, waarin we samen kijken of de opleiding bij jou past. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

 Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Extra kosten: 
Boeken en andere leermiddelen € 200,- tot € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Vragen?

Neem dan contact op met René van Mourik, @email

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: