Software Developer Nieuwegein (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je als Software Developer? (voorheen applicatie ontwikkelaar)

Je maakt gebruiksvriendelijke, veilige en stabiele softwareprogramma’s. Je ontwikkelt media- en applicaties of je programmeert IoT oplossingen. Je bent deel van een projectteam of stuurt deelprojecten aan. Samen met je team vertaal je de wensen van de opdrachtgever. Deze leg je nauwkeurig vast in een functioneel ontwerp (FO). Jullie communiceren goed met elkaar, zodat de deadlines worden gehaald en de software voldoet aan de afgesproken specificaties. Je kunt werken in verschillende branches van IT tot maakindustrie.

Nieuw: Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: App Developer en Game Developer. Lees hier meer over de uitstroomrichtingen.

Is deze mbo-opleiding Software Developer iets voor mij?

Ben je creatief en wil je graag aan de slag volgens de wensen van de klant? Beschik je over vindingrijkheid en technisch inzicht? Analyseer je graag problemen en ga je door totdat een product werkt? Ben je bovendien nauwkeurig én heb je doorzettingsvermogen? Dan is de opleiding Software Developer iets voor jou!

Open avond 16 juni

Open avond 16 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25604 Software Developer

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Tijdens jouw opleiding leer je de basis van ICT, programmeermethodieken (zoals Microservices, SCRUM, DevOps) en moderne programmeertalen (Javascript, PHP en Python). Ook leer je databases ontwerpen en programmeren en de behoefte van de klant analyseren.

Hoe ziet de opleiding Software Developer eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en minimaal 24 uur per week in de praktijk leert.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, en een aantal algemene vakken. Door diverse opdrachten leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Met deze opdrachten werk je ook aan je creativiteit en eigen inzichten in het vak. Door middel van verschillende keuzedelen kun je extra verdieping of verbreding in je opleiding aanbrengen.

Door middel van keuzedelen kan je een specialisatie kiezen. Daarnaast kun je kiezen uit twee verschillende uitstroomrichtingen: App Developer en Game Developer. Lees hier meer over de uitstroomprofielen op het ICT College.

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Cyber security en bedreigingen in netwerken en systemen
 • Ontwikkelingen op het gebied van software, zoals AI, machine learning en big data
 • ICT-infrastructuur en devices welke consequenties hebben op software development
 • Programmeermethodieken en programmeertalen
 • Softwareontwikkelingsprogramma’s zoals IDE’s
 • Testingtools en testtechnieken
 • Diagrammen lezen, interpreteren en maken zoals UML
 • Database ontwerpen en programmeren
 • API’s toepassen
 • Wetgeving op het gebied van privacy, copyright en auteursrecht, computercriminaliteit
 • Licenties en gebruiksrechten

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Twee verschillende uitstroomrichtingen 

Als Software Developer maak je softwareprogramma’s, werk je aan websites, applicaties of je programmeert. Je werkt vaak in een team aan de wensen van de klant. Ben je creatief en heb je technisch inzicht? Analyseer je graag problemen en ga je door totdat het probleem is opgelost? Denk je in oplossingen en ben je nauwkeurig? Dan is de opleiding Software Developer iets voor jou!

Uitstroomrichting 1: App Developer

Iedereen met een mobiele telefoon maakt gebruik van apps. Gedurende de opleiding maak je al kennis met de basisprincipes van app development. Tijdens dit uitstroomprofiel ga je nog verder de diepte in om mobiele applicaties te maken. Hierbij kun je ook denken aan apps voor op een mobiele telefoon, tablet, laptop of zelfs je koelkast. Tijdens het ontwikkelen van zo’n app houd je je bezig met sensoren, GPS, en leer je data veilig verzamelen, creëren en verwerken.  Je werkt veel in teamverband en hebt nauw contact met de opdrachtgever. Vind je het leuk om bezig te zijn met nieuwe technologieën, het oplossen van technische vraagstukken en ben je onderzoekend ingesteld? Dan is dit uitstroomprofiel echt wat voor jou!

Uitstroomrichting 2: Game Developer

Als game developer ga je aan de slag met het maken van games voor op je smartphone of desktop. Je leert een concepten bedenken voor zowel educatieve doeleinden of puur voor vermaak. Vervolgens ga je de game ontwikkelen. Hierbij komen zaken als ontwerpen, programmeren en testen aan de orde. Je bent bezig met het oplossen van verschillende vraagstukken, werkt veel samen en hebt contact met de opdrachtgever. Wil jij graag de basisprincipes van game development leren, zodat je je hier na je opleiding verder in kunt verdiepen, dan is het uitstroomprofiel game developer echt iets voor jou!

Deze skills ga je leren

Projectmatig werken

Database ontwerpen en programmeren

Zelfstandig werken

Samenwerken

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je mbo-opleiding Software Developer

Na drie jaar studeer je af als Software Developer en kun je aan de slag bij bedrijven die software leveren en installeren in diverse sectoren. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals hbo-ICT, Informatica of Software Development (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je achttiende betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Keuze uit 2 uitstroomrichtingen

De opleiding Software Developer op het ICT College in Nieuwegein biedt 2 uitstroomrichtingen:

 • App Developer

 • Game Developer

Je kunt direct bij de start van je opleiding de keuze maken voor jouw uitstroomprofiel. Gebruik daarvoor de juiste aanmeldlink onderaan deze kaart. 

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met Peter Brouwer op @email.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: