Software Developer - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Opleiding tot software developer

Tijdens de opleiding leer je de basis van ICT, programmeermethodieken (zoals Microservices, SCRUM, DevOps) en moderne programmeertalen (Javascript, PHP en Python). Ook leer je hoe je databases ontwerpt en programmeert en hoe je de behoeftes van de klant analyseert en omzet in een ontwerp. Daarnaast leer je ook om goed samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. 

Is Software Developer iets voor jou?

Deze opleiding past bij jou als je:

 • Graag creatief bezig bent.
 • Wilt leren hoe je een vraag van een klant omzet naar een ontwerp.
 • Interesse hebt in techniek.
 • Een doorzetter bent en doorgaat tot het product dat je ontwikkelt echt werkt. 

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.449,-

Crebonummer en naam

 • 25604 Software Developer

Het werk van een software developer

Als software developer maak je gebruiksvriendelijke, veilige en stabiele softwareprogramma’s. Je ontwikkelt media en applicaties, analyseert data of je programmeert IoT (Internet of Things) oplossingen. Samen met je collega’s ga je aan de slag met de wensen van de opdrachtgever. Deze leg je nauwkeurig vast in een functioneel ontwerp (FO).  

Inhoud van de opleiding Software Developer

Tijdens de opleiding Software Developer leer je direct zelfstandig te werken door het gebruik van Jarvis. Jarvis is een onderwijsleerplatform waar je, door het behalen van levels, op je eigen manier en tempo leert. Je volgt geen traditionele lessen in een klaslokaal, maar werkt elke week aan opdrachten en echte projecten vanuit het bedrijfsleven. Ook kun je je inschrijven voor vakinhoudelijke workshops. 

De vakcoach is je eerste aanspreekpunt. Voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en LLB (Leren, loopbaan en Burgerschap) is een studieloopbaanbegeleider aanwezig.  

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding: 

 • Programmeermethodieken en programmeertalen  
 • Databases ontwerpen en programmeren  
 • Basis veilig programmeren  
 • Data ophalen via API's   
 • Basis software testmethodieken (Unit, integratie, systeem en acceptatie tests)  
 • Unified Modelling Language (UML)  
 • Cloud Computing, concept: Serverless Computing  


Na het basisjaar start de verdiepende fase en volg je de vakken die horen bij je uitstroomrichting. Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Software Developer, het maakt daarbij niet uit welke uitstroomrichting je hebt gekozen.  

Uitstroomrichting 1: Full Stack Developer  
Het Engelse ‘full stack’ slaat op de lagen, onderdelen die elke software applicatie heeft. Een Full Stack Developer is kort gezegd een software developer of App developer die zich van de voorkant tot de achterkant bezighoudt met het realiseren van web- , mobile, en desktopapplicaties. 

Uitstroomrichting 2: Game Developer  
Als Game Developer ga je aan de slag met het maken van games voor op smartphones of desktops. Je leert concepten bedenken en games ontwikkelen. Hierbij komen zaken als ontwerpen, programmeren en testen aan de orde.  

Deze skills ga je leren

Projectmatig werken

Samenwerken

Plannen en organiseren

Programmeren

Stage

Wat je leert op school ga je toepassen tijdens je stages. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een software- of IT-bedrijf. In leerjaar 2 voltooi je een oriënterende stage. De eindstage loop je in leerjaar 3 van januari t/m juni. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Wat kun je na de opleiding Software Developer?

Na 3 jaar studeer je af als software developer en kun je aan de slag bij bedrijven die software ontwikkelen en installeren in diverse sectoren. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals hbo-ICT, Informatica of de Associate Degree Software Development (Hogeschool Utrecht). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg  
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar  
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst, waarin we samen kijken of de opleiding bij jou past. Je maakt kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Extra kosten: 
Boeken en andere leermiddelen € 200,- tot € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Vragen?

Neem dan contact met
Nieuwegein: René van Mourik, @email 
Amersfoort: Stefan Kokken, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: