Medewerker Beheer ICT (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je lost netwerkproblemen op, repareert hardware en installeert software. Mensen komen naar je toe voor uitleg en advies, bijvoorbeeld als een netwerk erg traag is. Jij gaat de uitdaging aan om het op te lossen.

Is dit iets voor mij?

Je bent graag met computers bezig en je hebt geduld. Kun je in eenvoudige woorden uitleggen hoe iets werkt en help je graag als dat nodig is? Dan is de opleiding Medewerker Beheer ICT iets voor jou.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

September 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

23090 ICT support

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles over hard- en software en netwerktechnologie. Ook leer je hoe je computers aansluit op een netwerk en aanpassingen doet aan hardware.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 32 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

  • Software installeren
  • Besturingssystemen

Algemene vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Meer informatie over de opleiding
Dhr. Jan Viveen, j.viveen@rocmn.nl

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als medewerker beheer ICT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van bijvoorbeeld een ziekenhuis of gemeente. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding ICT-beheerder, opleiding  Netwerkbeheerder of Applicatieontwikkelaar. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: