ICT-Beheerder (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je bewaakt de netwerken binnen een organisatie, van onderhoud tot de beveiliging van het systeem. Ook ben je verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de invoering van diverse systeemcomponenten.

Is dit iets voor mij?

Je onderzoekt graag hoe een computer in elkaar zit en hoe deze met andere computers communiceert. Je bent oplossingsgericht: waar anderen problemen zien, zie jij kansen en nieuwe mogelijkheden.

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25189 ICT- en mediabeheer (ICT-beheerder)

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een ICT-beheerder te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je informatiesystemen ontwikkelt, problemen analyseren en kwaliteit bewaken en leveren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 32 uur per week in de praktijk leert. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen
 • Plannen en organiseren
 • Onderzoeken
 • Analyseren
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Samenwerken en overleggen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Meer informatie over de opleiding
Dhr. Jan Viveen, j.viveen@rocmn.nl

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Als je klaar bent met de opleiding kun je onder meer gaan werken op de ICT-afdeling van grote organisaties of een eigen ICT-bedrijf beginnen. Wil je na deze opleiding direct verder leren? Met dit mbo-diploma kun je naar het hbo. Mogelijke studies zijn Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica.
 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Als je geen baan hebt, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: