Expert IT systems & devices Nieuwegein (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als Expert IT systems & devices?

Als Expert IT systems & devices help je gebruikers hun devices, zoals laptops, drones en AV-apparatuur, te installeren en gebruiken. Je werkt op een ICT-afdeling of servicedesk. Je lost storingen op en beheert de IT-infrastructuur en applicaties. Ook bewaak je de netwerken; van onderhoud tot beveiliging van systemen. Of je houdt je bezig met cloudoplossingen, zorgt voor verbinding van gebouwen, auto’s en installaties met internet en specialiseert je in Internet of Things (IoT).

Uitstroomrichtingen:
Deze opleiding heeft drie uitstroomrichtingen: Cyber Securityspecialist, Cloud Engineer en Internet of Things Engineer.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Ben jij klantvriendelijk en flexibel? Kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen? Kom jij snel met een passende oplossingen? Dan is de opleiding Expert IT systems and devices echt iets voor jou!

Open avond 15 december

Open avond 15 december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25606 Expert IT systems and devices

Wat leer je bij Expert IT systems & devices?

Om een goede Expert IT systems & devices te worden leer je hoe je een IT-infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert devices plaatsen, monteren, installeren, configureren en repareren. Ook geef je advies over hoe de security van systemen beter kan en reageer je op cybersecurity aanvallen. Je kunt je ook bezighouden met cloudoplossingen, het leveren van computing services via internet of je zorgt voor de verbinding van gebouwen, auto’s of installaties met het internet. Tenslotte kun je je specialiseren in het Internet of Things (IoT).

Hoe ziet deze niveau 4 opleiding eruit?

Op het ICT College start je samen met studenten die hebben gekozen voor de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT systems & devices aan deze opleiding. Je volgt een gemeenschappelijk eerste jaar waarin de basis voor ICT gelegd wordt. Afhankelijk van je resultaten wordt er na negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn en of je verdergaat op niveau 3 of 4. Ook kies je een uitstroomrichting waarmee je je opleiding richting kan geven.

Na het basisjaar start de verdiepende fase van je opleiding en ook de vakken die horen bij je gekozen uitstroomrichting. De uitstroomrichtingen waar je uit kan kiezen op niveau 4 zijn: Cybersecurity Specialist, Cloud Engineer of IoT Engineer. 

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Expert IT systems & Devices, het maakt daarbij niet uit welke uitstroomrichting je hebt doorlopen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en loop je stage.

Tijdens de opleiding Expert IT systems & devices kom je in altijd aanraking met;

 • Installeren, configureren en beheren van computers, mobiele devices, IT-infrastructuur en server systemen
 • Servicedesk
 • Model Driven Programmability
 • Plannen en organiseren
 • Onderzoeken & Analyseren

Daarnaast volg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap en Werknemersvaardigheden.

 

Drie verschillende uitstroomrichtingen 

Uitstroomrichting 1: Cybersecurity Specialist

Cybercriminelen zijn vaak uit op geld en gebruiken ICT om dit te krijgen. Via internet, of door mobiele telefoons en bankpassen te manipuleren. Ze maken slim gebruik van software en hardware om in te breken in systemen. Ben jij onderzoekend en hou je van technische puzzels om hackers tegen te houden? Wil je graag adviseren op het gebied van security? Dan past de uitstroomrichting Cybersecurity Specialist perfect bij jou!

Uitstroomrichting 2: Cloud Engineer

Als Cloud Engineer bouw en configureer je Cloud-native oplossingen gebaseerd op de publieke Cloud infrastructuur van bijvoorbeeld Azure, Google Cloud Platform en AWS. Je voert technische taken uit die verband houden met Cloud computing. En je levert computingservices die daarbij horen, zoals servers, databases en netwerk- en analysefuncties via internet ('de Cloud'). Als Cloud Engineer ligt je passie bij IT en infrastructuur en ben je van nature nieuwsgierig en proactief. Je gaat op je doel af en behaalt graag resultaat samen met je team.

Uitstroomrichting 3: IoT Engineer

De wereld wordt steeds digitaler en steeds meer zaken zijn via het internet verbonden. Denk aan machines, auto’s, gebouwen, installaties en nog veel meer. Deze verbonden apparaten vormen samen het Internet of Things (IoT) en zijn eigenlijk embedded systems die samen een SMART oplossing geven op diverse gebieden. Als IoT Engineer leg je een verbinding tussen elektrotechniek, softwaredevelopment en (Cloud)networking. Je bouwt programmeerbare elektronische schakelingen met één of meerdere microcontrollers en je verbindt deze met het internet.

Deze skills ga je leren

Plannen en organiseren

Zelfstandig werken

Projectmatig werken

Beheren van computers en mobiele devices

Stage lopen

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kantoor, technisch- of IT bedrijf of grote organisatie of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je elk jaar een half jaar stage.

Na je opleiding Expert IT systems & devices?

Je rondt deze opleiding af met een diploma Expert IT systems & devices. Na je opleiding kun je direct aan de slag als ICT-er. Er is veel vraag naar goede ICT-ers. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een opleiding op het hbo. Mogelijke vervolgstudies zijn Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig.

Meld je hieronder aan

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met René van Mourik, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: