Expert IT Systems & Devices Nieuwegein - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot expert IT systems & devices

Om een goede expert IT systems & devices te worden leer je hoe je een IT infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert op het gebied van devices hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert en op het gebied van security geef je advies en/of verbeter je de security van systemen en/of reageer je op cybersecurity aanvallen. Je kunt je ook bezighouden met cloudoplossingen, het leveren van computing services via internet of je zorgt voor de verbinding van o.a. gebouwen, auto’s of installaties met het internet en specialiseert je in Internet of things (IoT). Tenslotte leer je ook storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

Is Expert IT Systems & Devices iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Zin hebt om meteen aan het werk te gaan (bbl-opleiding).
 • Wilt leren klantvriendelijk te zijn.
 • Flexibel bent.
 • Nauwkeurig bent.
 • Doorzettingsvermogen hebt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25606 Expert IT systems and devices

Het werk van een expert IT systems & devices

Als expert IT systems & devices help je gebruikers hun devices, zoals laptops, drones en AV-apparatuur, te installeren en gebruiken. Je werkt op een ICT-afdeling of servicedesk. Je lost storingen op en beheert de IT-infrastructuur en applicaties. Ook bewaak je de netwerken; van onderhoud tot beveiliging van systemen. Of je houdt je bezig met cloudoplossingen, zorgt voor verbinding van gebouwen, auto’s en installaties met internet en specialiseert je in Internet of Things (IoT).

Inhoud van de opleiding Expert IT Systems & Devices

Tijdens de opleiding kom je 1 dag (woensdag) in de week naar school en werkt de rest van de week bij een erkend leerbedrijf. Op het ICT College start je samen met studenten die hebben gekozen voor de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT Systems & Devices aan je opleiding. Je volgt een gemeenschappelijk eerste jaar waarin de basis voor de ICT gelegd wordt. Op basis van je behaalde resultaten gedurende dit jaar wordt er na ongeveer negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn. Het zou kunnen dat je je huidige opleiding voortzet of dat je in het tweede jaar verder gaat in de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT Systems & Devices. Ook kies je een uitstroomuitstroomrichting waarmee je je opleiding richting kan geven. Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Expert IT Systems & Devices, het maakt daarbij niet uit welke uitstroomrichting je hebt doorlopen. 

Tijdens de opleiding Expert IT systems & devices komen onder andere de volgende thema's aan bod:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices, IT-infrastructuur en server systemen
 • Servicedesk
 • Model Driven Programmability
 • Onderzoeken & Analyseren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Uitstroomrichtingen

Tijdens het eerste jaar van de opleiding kies je voor een uitstroomrichting die bij jou past. Met jouw gekozen uitstroomrichting volg je bijpassende vakken, die zorgen dat jij je verbreedt of verdiept in een bepaalde richting. Zo ben jij klaar voor jouw droombaan.

Uitstroomrichting 1: Cybersecurity Specialist
Cybercriminelen zijn vaak uit op geld en gebruiken ICT om dit te krijgen. Via internet, of door mobiele telefoons en bankpassen te manipuleren. Ze maken slim gebruik van software en hardware om in te breken in systemen. Ben jij onderzoekend en hou je van technische puzzels om hackers tegen te houden? Wil je graag adviseren op het gebied van security? Dan past de uitstroomrichting Cybersecurity Specialist perfect bij jou!

Uitstroomrichting 2: Cloud Engineer
Als Cloud Engineer bouw en configureer je Cloud-native oplossingen gebaseerd op de publieke Cloud infrastructuur van bijvoorbeeld Azure, Google Cloud Platform en AWS. Je voert technische taken uit die verband houden met Cloud computing. En je levert computingservices die daarbij horen, zoals servers, databases en netwerk- en analysefuncties via internet ('de Cloud'). Als Cloud Engineer ligt je passie bij IT en infrastructuur en ben je van nature nieuwsgierig en proactief. Je gaat op je doel af en behaalt graag resultaat samen met je team.

Uitstroomrichting 3: IoT Engineer
De wereld wordt steeds digitaler en steeds meer zaken zijn via het internet verbonden. Denk aan machines, auto’s, gebouwen, installaties en nog veel meer. Deze verbonden apparaten vormen samen het Internet of Things (IoT) en zijn eigenlijk embedded systems die samen een SMART oplossing geven op diverse gebieden. Als IoT Engineer leg je een verbinding tussen elektrotechniek, software development en (Cloud)networking. Je bouwt programmeerbare elektronische schakelingen met één of meerdere microcontrollers en je verbindt deze met het internet.

Deze skills ga je leren

Planen en organiseren

Beheren van computers en mobiele devices

Klantgericht werken

Werkvoorbereiding

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Expert IT Systems & Devices?

Aan het werk
Je rondt deze opleiding af met een diploma Expert IT Systems & Devices. Na je opleiding kun je direct aan de slag als ICT-er. Er is veel vraag naar goede ICT-ers. 

Doorstromen
Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een opleiding op het hbo. Mogelijke vervolgstudies zijn Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3, of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Let op: Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de site van Stagemarkt. Start op tijd met solliciteren. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Meld je hieronder aan

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met René van Mourik, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: