Expert IT Systems & Devices - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot expert IT systems & devices

Tijdens de opleiding leer je de kern van ICT-beheer: hardware, software, datacommunicatie en security. Als je gebruikers wilt helpen moet je snappen hoe alles werkt. Je leert devices plaatsen, monteren, installeren, configureren en repareren. Ook geef je advies over hoe de security van systemen beter kan en reageer je op cybersecurity aanvallen. 

Is Expert IT Systems & Devices iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Wilt leren om oplossingen te zoeken voor technische problemen.
 • Graag samenwerkt.
 • Doorzettingsvermogen hebt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25606 Expert IT systems and devices

Het werk van een expert IT systems & devices

Als expert IT systems & devices help je gebruikers hun devices, zoals laptops, drones en AV-apparatuur, te installeren en gebruiken. Je werkt op een ICT-afdeling of servicedesk. Je lost storingen op en beheert de IT-infrastructuur en applicaties. Ook bewaak je de netwerken; van onderhoud tot beveiliging van systemen. Of je houdt je bezig met cloudoplossingen, zorgt voor verbinding van gebouwen, auto’s en installaties met internet en specialiseert je in Internet of Things (IoT).

Inhoud van de opleiding Expert IT Systems & Devices

Je start het eerste half jaar in een gezamenlijk basisdeel en kiest daarna voor Expert IT Systems & Devices of voor Allround medewerker IT Systems & Devices (niveau 3)  

Dit komt aan bod tijdens de opleiding: 

 • Installeren, configureren en beheren van computers, mobiele devices, server systemen en IT-infrastructuur 
 • Servicedesk: je leert incidenten registreren in Topdesk en oplossen. 
 • Internet of Things (IoT) 

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap en Werknemersvaardigheden. 

Uitstroomrichtingen in Nieuwegein
Na het basisjaar krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door vakken te volgen in de volgende uitstroomrichtingen: Cybersecurity Specialist, Cloud Engineer of IoT Engineer.

Uitstroomrichting 1: Cybersecurity Specialist
Cybercriminelen zijn vaak uit op geld en gebruiken ICT om dit te krijgen. Ze maken slim gebruik van software en hardware om in te breken in systemen. Als Cybersecurity Specialist ben jij degene die deze hackers tegenhoudt. Je onderzoekt cyberaanvallen, houdt je bezig met het beveiligen van systemen en adviseert bedrijven over cybersecurity.

Uitstroomrichting 2: Cloud Engineer
De wereld wordt steeds digitaler en meer verbonden met de cloud. Als Cloud Engineer ben jij degene die ervoor zorgt dat deze systemen goed werken. Je bouwt en configureert cloud-native oplossingen, en levert computingservices die daarbij horen. Je bent een echte bouwer en hebt een passie voor IT en infrastructuur. Je bent nieuwsgierig en proactief.

Uitstroomrichting 3: IoT Engineer
De wereld wordt steeds digitaler en meer verbonden. Als IoT Engineer leg je een verbinding tussen elektrotechniek, softwaredevelopment en (cloud)networking. Je bent creatief en hebt een goed probleemoplossend vermogen.

Deze skills ga je leren

Plannen en organiseren

Zelfstandig werken

Projectmatig werken

Beheren van computers en mobiele devices

Stage lopen

Wat je leert op school ga je toepassen tijdens je stages. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een kantoor, technisch of IT-bedrijf of bij een instelling. In leerjaar 2 voltooi je een oriënterende stage. De eindstage loop je in leerjaar 3 van januari t/m juni. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Wat kun je na de opleiding Expert IT Systems & Devices?

Aan het werk
Je rondt deze opleiding af met een diploma Expert IT Systems & Devices. Na je opleiding kun je direct aan het werk, er is veel vraag naar goede ICT-ers. 

Doorstromen
Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Artificial Intelligence, Business IT & Management, Cyber Security & Cloud, Software development of Technische Informatica.  

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig.

Vragen?

Neem dan contact met
Nieuwegein: René van Mourik, @email 
Amersfoort: Stefan Kokken, @email

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: