Applicatie- en mediaontwikkeling Nieuwegein (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Je maakt gebruiksvriendelijke en stabiele softwareprogramma’s. Samen met een team vertaal je de wensen van de opdrachtgever. Jullie communiceren goed met elkaar, zodat de deadlines worden gehaald.

Is dit iets voor mij?

Je bent creatief en kunt goed luisteren naar de wensen van de klant. Vindingrijkheid en technisch inzicht heb je in je. Werk je nauwkeurig én heb je doorzettingsvermogen? Dan is de opleiding Applicatie- en mediaontwikkeling iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25187 Applicatie- ontwikkeling

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een applicatie- en mediaontwikkelaar te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere de basis van ICT, programmeertechnieken en programmeertalen (Javascript, PHP en andere) leert. Ook leer je databases ontwerpen en programmeren en de behoefte van de klant analyseren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Door echte opdrachten van diverse bedrijven leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Met deze opdrachten werk je ook aan je creativiteit en eigen inzichten in het vak.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • ICT
 • programmeertechnieken en programmeertalen (Javascript, PHP en andere)
 • Databases ontwerpen en programmeren
 • Behoefte van de klant analyseren
 • Functioneel ontwerp (projectplan) maken
 • Technisch ontwerp (uitvoeringsplan) maken

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Sport
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij software- of IT bedrijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt in het tweede en derde jaar 18 weken stage. Je maakt dan van dichtbij mee hoe je een project leidt en een projectplan bedenkt en schrijft.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als applicatie- en mediaontwikkelaar en kun je aan de slag bij bedrijven die software leveren aan het midden- en kleinbedrijf. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals Business IT & Management, Software & Information Engineering, Technische Informatica of System & Network Engineering. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2018 - 2019: € 1.155,-.

Alle mbo-studenten, ongeacht de leeftijd, krijgen een OV-jaarkaart.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Extra kosten:
Boeken en andere leermiddelen € 200,- tot € 500,-.
Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De contactpersoon kan je meer informatie geven. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: