Applicatie- en mediaontwikkeling (bol, mbo)

Het beroep

Inleiding 

LET OP! Deze opleiding wordt in het schooljaar 2017 -2018 gegeven in Amersfoort op Disketteweg 2-4. In Nieuwegein blijft de locatie ongewijzigd (Harmonielaan 1). Het kan zijn dat je tijdens het aanmelden van de opleiding voor Amersfoort de oude locatie ziet (Zangvogelweg). Dit is dus niet correct; je kan je gewoon aanmelden en wij zorgen ervoor dat je ingeschreven komt te staan op de juiste locatie.

Als applicatieontwikkelaar maak je van een idee een gebruikersvriendelijk en stabiel programma. Om een applicatie te maken heb je creativiteit, inlevingsvermogen en gezond verstand nodig. Je werkt in een team en samen vertalen jullie de wensen van de opdrachtgever in een lay-out en werkend programma. Het resultaat stem je altijd af met de opdrachtgever. Geen solistisch beroep dus.

Vakinhoudelijk ben je op de hoogte van verschillende programmeertalen en weet je dat te vertalen naar verschillende media-apparaten. Denk hierbij aan desktops, mobiele telefoons, robots maar ook auto’s.

Hiervoor zorg je dat je de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied scherp in de gaten houdt. Deze volgen zich immers razend snel op. En je wilt natuurlijk niet achter de trends aanlopen!

Iets voor mij? 

Ontwikkelaar ben je niet zomaar. Daar komt een hoop bij kijken. Je moet goed kunnen luisteren naar de wensen van de klant. Zijn idee begrijpen en kunnen vertalen naar een product. Het moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Vaardigheden als creativiteit, inlevingsvermogen, vindingrijkheid en technisch inzicht zijn allemaal musthaves voor een applicatieontwikkelaar! Daarnaast moet je secuur kunnen werken en een flink doorzettingsvermogen hebben om het overzicht van de complexe programmeerpuzzel te behouden.

Jouw opleiding

Hoe ziet de opleiding er uit? 

Tijdens de opleiding Applicatie- en Mediaontwikkeling gaan leren en praktijk samen op. Het eerste jaar ben je vooral op school. In zowel het tweede als het derde jaar loop je achttien weken stage. Bijvoorbeeld bij een softwarebedrijf of een commercieel bedrijf.

Naast de theorie en praktijklessen volg je ook 'producerend leren'. Dit houdt in dat je met je klas een levensechte opdracht uit het bedrijfsleven gaat uitvoeren. En je krijgt ook iedere week een lesblok (1,5 uur) sport.

Als je beschikt over onderstaande vaardigheden, maak je bovengemiddelde kans om de opleiding met succes af te ronden:

 • Zelfstandig zijn
 • goed kunnen samenwerken en overleggen
 • Praktisch zijn
 • Analytisch denken (je bent precies en neemt niet alles als vanzelfsprekend aan. Je kunt een probleem ontleden)
 • Doorzettingsvermogen
Wat leer je? 

Tijdens lesdagen krijg je vakken als basis ICT, programmeertechnieken en programmeertalen (C#.NET, Javascript, PHP en andere). Een belangrijk deel van de opleiding wordt ook besteed aan het ontwerpen en programmeren van databases. Dit is nodig omdat bijna alle applicaties werken met gevensbestanden.

Je leert hoe je de behoefte van de klant kunt analyseren en deze om kunt zetten naar een functioneel ontwerp (projectplan) en een technisch ontwerp (uitvoeringsplan). Door echte opdrachten van diverse bedrijven leer je zowel in een team als zelfstandig te werken. Met deze opdrachten wordt ook je creativiteit en eigen inzichten gestimuleerd.

Tot slot krijg je ook basisvakken als rekenen, Nederlands, burgerschap en sport.

Stage 

Je loopt in het tweede en derde jaar 18 weken stage. Stages zijn erg belangrijk voor deze opleiding. Je leert in de praktijk hoe het werk van een applicatieontwikkelaar is én het is jouw voorbereiding op je examen. Je zult onder meer ervaren hoe je een project leidt en een projectplan bedenkt en schrijft.

Afronding 
Diploma
Na je opleiding 

Als je klaar bent met deze opleiding kun je werken voor bedrijven die software leveren aan het midden- en kleinbedrijf. In tegenstelling tot veel andere vakgebieden heb je na deze opleiding snel kans op een baan. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren, bijvoorbeeld hbo ICT: Business IT & Management, Software & Information Engineering, Technische Informatica of eventueel System & Network Engineering.

Leslocatie(s) 
Harmonielaan 1
3438 ED Nieuwegein
(030) 754 18 00
Zangvogelweg 140
3815 DP Amersfoort Let op! De open dagen zijn op de Disketteweg 2, Amersfoort
(030) 754 22 00
Kennismaken 

Kennismakingsbijeenkomst
Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Bijna elke maand organiseren we deze kennismakingsbijeenkomsten. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je doet bijvoorbeeld opdrachten, zodat je ervaart wat je als student kunt verwachten. Deze bijeenkomsten duren max. 3 uur. Bekijk hier het filmpje over de kennismakingsbijeenkomsten.

Kennismakingsgesprek
Soms is het nodig om na de bijeenkomst nog een gesprek te plannen, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We maken dan een afspraak voor een gesprek en bespreken wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten. 

In het kort

Kosten 

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2017 - 2018: € 1.137,-.

Extra kosten:

 • Boeken en andere leermiddelen € 200,- tot € 500,-
 • Voor deze opleiding dient een laptop besteld te worden. De contactpersoon kan je meer info verstrekken
 • De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.
Crebo nr. 
25187
Crebo opleidingsnaam 
Applicatieontwikkeling
Leerweg 
BOL
Niveau 
Niveau 4 Middenkaderopleiding
Duur 
3 jaar
Vooropleidingseisen 

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Of een diploma op mbo-niveau 3 of vergelijkbaar.
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.
Contact opleiding 

voor meer informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met: