Allround medewerker IT Nieuwegein (bol, mbo)

 • Niveau 3
 • BOL
 • Start ook in feb 2023

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je als Allround medewerker IT?

Als Allround medewerker IT weet je alles over de devices zoals laptops, pc's en andere IT apparatuur. Je zorgt ervoor dat de apparaten goed werken en lost eventuele storingen op. Ook beantwoord je vragen van klanten op de servicedesk. Je bent ook bezig met het IT netwerk. Deze leg je aan en beheer je. Een heel veelzijdig beroep dus! 

Uitstroomrichtingen

Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician. Lees hier meer over de uitstroomrichtingen ICT College.

Is de mbo-opleiding Allround medewerker IT iets voor mij?

Als Allround medewerker IT zorg je voor een optimaal IT-netwerk en onderhoud je de devices van jouw klanten. Ben je klantvriendelijk en flexibel? Kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen? Dan past de opleiding Allround medewerker IT perfect bij jou! 

Open avond 18 oktober

Open avond 18 oktober

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

 • Februari 2023
 • Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25605 Allround medewerker IT systems and devices

Video David

Wat leer je bij deze ICT-opleiding?

Om een goede Allround medewerker IT te worden leer je hoe je een IT infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert op het gebied van devices hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert. Tenslotte leer je ook storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

Hoe ziet de mbo-opleiding Allround medewerker IT eruit?

Samen met studenten die hebben gekozen voor de opleiding Expert IT systems and security volg je een gemeenschappelijk eerste jaar. Op basis van je behaalde resultaten wordt na ongeveer negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn. Het zou kunnen zijn dat je je huidige opleiding voortzet of dat je in het tweede jaar verder gaat in de niveau 4 opleiding Expert IT systems and security. Door middel van keuzedelen kan je een specialisatie kiezen. Je kunt kiezen uit twee verschillende uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician. Lees hier meer over de uitstroomprofielen op het ICT College.

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en rekenen en je gaat op stage. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices
 • Installeren, configureren en beheren van IT-infrastructuur
 • Installeren, configureren en beheren van server systemen
 • Servicedesk
 • Internet of Things (IoT)
 • Plannen en organiseren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Materialen en middelen inzetten

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Twee verschillende uitstroomrichtingen 

Als Allround Medewerker IT weet je alles over IT-infrastructuur, laptops, pc’s, het IT-netwerk en verschillende devices. Je zorgt dat deze goed werken en lost storingen op. Je beantwoordt vragen op de servicedesk. Hiervoor moet je klantvriendelijk en flexibel zijn. Is het voor jou een sport zo snel mogelijk een passende oplossing te bedenken? Dan past deze ICT mbo-opleiding perfect bij jou.

Uitstroomrichting 1: Web Developer

Steeds vaker komen ICT-ers, vooral in het mkb waar zij breder worden ingezet dan waar zij voor opgeleid zijn, in aanraking met het ontwikkelen van een eenvoudige website of het uitvoeren van klein onderhoud en het aanpassen van een website of webshop.

Als webdeveloper maak jij een frontend design (dat wat de gebruiker aan de voorkant ziet) en/of werk je aan de backend (daar waar je de aanpassingen aan de site maakt) van een website. Je gaat aan de slag met diverse vormen van databases, je leert alles over CRM-systemen en weet straks hoe jij data kunt verzamelen, creëren en veilig kunt verwerken.

Uitstroomrichting 2: Datacenter Technician

Als datacenter technician ontwikkel je in dit uitstroomprofiel de bekwaamheid om data-infrastructuren in datacenters in te richten, te monitoren en storingen te verhelpen. Je legt glasvezel- en koperverbindingen aan, installeert de netwerk- en serverapparatuur in racks, patcht kabels, labelt kabels en controleert de werking van de apparatuur. Je monitort en bewaakt de apparatuur van de data-infrastructuur en de ondersteunende apparatuur (koeling, stroomvoorziening, brandveiligheid en security) vanuit het "network operations center" (NOC) of een vergelijkbare ruimte met monitorsoftware. Daarnaast doe je fysieke inspectierondes in de ruimte waar de data-infrastructuur apparatuur staat, pleeg je vroegtijdig onderhoud (“predictive maintenance”) aan apparatuur of schakelt de juiste collega’s of klanten hiervoor in.

Meer informatie over de opleiding
Dhr. René van Mourik, @email

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Plannen en organiseren

Beheren van computers en mobiele devices

Werkvoorbereiding

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je elk jaar een half jaar stage.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als Allround medewerker IT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van een organisatie of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding IT Expert systems and security. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Keuze uit 2 uitstroomrichtingen

De opleiding Allround Medewerker IT op het ICT College in Nieuwegein biedt 2 uitstroomrichtingen:

 • Web Developer

 • Datacenter Technician

Je kunt direct bij de start van je opleiding de keuze maken voor jouw uitstroomprofiel. Gebruik daarvoor de juiste aanmeldlink onderaan deze kaart. 

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met  René van Mourik, @email.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: