Allround medewerker IT Nieuwegein (bbl, mbo)

 • Niveau 3
 • BBL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je als Allround medewerker IT?

Als Allround medewerker IT weet je alles over de devices zoals laptops, pc's en andere IT apparatuur. Je zorgt ervoor dat de apparaten goed werken en lost eventuele storingen op. Ook beantwoord je vragen van klanten op de servicedesk. Je bent ook bezig met het IT netwerk. Deze leg je aan en beheer je. Een heel veelzijdig beroep dus! 

Uitstroomrichtingen:
Deze opleiding heeft twee uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician. 

Is dit de mbo-opleiding Allround medewerker IT voor mij?

Heb je zin om al aan het werk te gaan tijdens je opleiding? Dat kan, want dit is een bbl-opleiding waarbij je leren en werken combineert.

Ben je klantvriendelijk en flexibel? Kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen? Dan past de opleiding Allround medewerker IT perfect bij jou! 

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25605 Allround medewerker IT systems and devices

Video David

Wat leer in de mbo-opleiding Allround medewerker IT?

Om een goede Allround medewerker IT te worden leer je hoe je een IT infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert op het gebied van devices hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert. Tenslotte leer je ook storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

Hoe ziet de opleiding Allround medewerker IT eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en minimaal 24 uur per week in de praktijk leert.

Samen met studenten die hebben gekozen voor de opleiding Expert IT systems and Devices volg je een gemeenschappelijk eerste jaar. Op basis van je behaalde resultaten wordt na ongeveer negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn. Je kunt de huidige opleiding voortzetten of je kunt in het tweede jaar verder in de niveau 4 opleiding Expert IT systems and Devices. Daarna kun je je specialiseren in een onderwerp. Je kunt kiezen uit twee verschillende uitstroomrichtingen: Web Developer en Datacenter Technician. 

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en rekenen en je gaat op stage. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices
 • Installeren, configureren en beheren van IT-infrastructuur
 • Installeren, configureren en beheren van server systemen
 • Servicedesk
 • Internet of Things (IoT)
 • Plannen en organiseren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Materialen en middelen inzetten

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

 

Twee verschillende uitstroomrichtingen 

Uitstroomrichting 1: Web Developer

Steeds vaker komen ICT-ers, vooral in het mkb waar zij breder worden ingezet dan waar zij voor opgeleid zijn, in aanraking met het ontwikkelen van een eenvoudige website of het uitvoeren van klein onderhoud en het aanpassen van een website of webshop.

Als webdeveloper maak jij een frontend design (dat wat de gebruiker aan de voorkant ziet) en/of werk je aan de backend (daar waar je de aanpassingen aan de site maakt) van een website. Je gaat aan de slag met diverse vormen van databases, je leert alles over CRM-systemen en weet straks hoe jij data kunt verzamelen, creëren en veilig kunt verwerken.

Uitstroomrichting 2: Datacenter Technician
Als datacenter technician ontwikkel je in deze uitstroomrichting de bekwaamheid om data-infrastructuren in datacenters in te richten, te monitoren en storingen te verhelpen. Je legt glasvezel- en koperverbindingen aan, installeert de netwerk- en serverapparatuur in racks, patcht kabels, labelt kabels en controleert de werking van de apparatuur. Je monitort en bewaakt de apparatuur van de data-infrastructuur en de ondersteunende apparatuur (koeling, stroomvoorziening, brandveiligheid en security) vanuit het "network operations center" (NOC) of een vergelijkbare ruimte met monitorsoftware. Daarnaast doe je fysieke inspectierondes in de ruimte waar de data-infrastructuur apparatuur staat, pleeg je vroegtijdig onderhoud (“predictive maintenance”) aan apparatuur of schakelt de juiste collega’s of klanten hiervoor in.

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Servicegericht werken

Samenwerken

Plannen en organiseren

Materialen en middelen inzetten

Beheren van computers en mobiele devices

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als Allround medewerker IT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van een organisatie of je eigen bedrijf starten. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding IT Expert systems and security. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.

Meld je hieronder aan

Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met René van Mourik, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: