Allround medewerker IT Nieuwegein - bbl

 • Niveau 3
 • BBL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot allround medewerker IT

Op de opleiding Allround medewerker IT leer je IT infrastructuur aanleggen, installeren, beveiligen en beheren. En hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert. Daarnaast leer je storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

Is Allround medewerker IT voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Zin hebt om meteen aan het werk te gaan (bbl-opleiding).
 • Wilt leren klantvriendelijk te zijn.
 • Flexibel bent.
 • Nauwkeurig bent.
 • Veel doorzettingsvermogen hebt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25605 Allround medewerker IT systems and devices

Video David

Het werk van een allround medewerker IT

Als allround medewerker IT weet je alles over de devices zoals laptops, pc's en andere IT apparatuur. Je zorgt ervoor dat de apparaten goed werken en lost eventuele storingen op. Ook beantwoord je vragen van klanten op de servicedesk. Je bent ook bezig met het IT netwerk. Deze leg je aan en beheer je. Een heel veelzijdig beroep dus! 

Inhoud van de opleiding Allround medewerker IT

Je komt 1 dag (woensdag) in de week naar school en werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

Je start, samen met studenten van de opleiding Expert IT systems and Devices, in een gemeenschappelijk eerste jaar. Op basis van je behaalde resultaten wordt na ongeveer 9 maanden besloten hoe je verder gaat. Je kunt verder gaan met deze opleiding of verder gaan in de niveau 4 opleiding Expert IT systems and Devices. Daarna kun je je specialiseren in een onderwerp. Tijdens de opleiding leer je over onder andere de volgende onderwerpen:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices, IT-infrastructuur en serversystemen.
 • Servicedesk
 • Internet of Things (IoT)
 • Plannen en organiseren
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & wereldburgerschap. 

Uitstroomrichtingen

Tijdens het eerste jaar van de opleiding kies je voor een uitstroomrichting die bij jou past. Met jouw gekozen uitstroomrichting volg je bijpassende vakken, die zorgen dat jij je verbreedt of verdiept in een bepaalde richting. Zo ben jij klaar voor jouw droombaan.

Uitstroomrichting 1: Web Developer
Steeds vaker wordt ICT-ers gevraagd om een eenvoudige website te ontwikkelen of klein onderhoud en aanpassingen uit te voeren voor een website of webshop.
Als webdeveloper maak jij een frontend design (dat wat de gebruiker aan de voorkant ziet) en werk je aan de backend (daar waar je de aanpassingen aan de site maakt) van een website. Je gaat aan de slag met diverse vormen van databases, je leert alles over CRM-systemen en leert hoe je data kunt verzamelen, creëren en veilig kunt verwerken.

Uitstroomrichting 2: Datacenter Technician
Als datacenter technician leer je om data-infrastructuren in datacenters in te richten, te monitoren en storingen te verhelpen. Je legt glasvezel- en koperverbindingen aan, installeert de netwerk- en serverapparatuur in racks, patcht kabels, labelt kabels en controleert de werking van de apparatuur. Je monitort en bewaakt de apparatuur van de data-infrastructuur en de ondersteunende apparatuur (koeling, stroomvoorziening, brandveiligheid en security) vanuit het "network operations center" (NOC) of een vergelijkbare ruimte met monitorsoftware. Daarnaast doe je inspecties in de ruimte waar de data-infrastructuur apparatuur staat, pleeg je onderhoud (“predictive maintenance”) aan apparatuur of schakel je de juiste collega’s of klanten hiervoor in.

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Servicegericht werken

Samenwerken

Plannen en organiseren

Materialen en middelen inzetten

Beheren van computers en mobiele devices

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Allround medewerker IT?

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als allround medewerker IT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van een organisatie of je eigen bedrijf starten. 

Doorstromen
Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding IT Expert systems and security. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Start op tijd met solliciteren. Erkende leerbedrijven vind je op de website van stagemarkt.

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.

Vragen?

Neem dan contact op met René van Mourik, @email

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: