Allround medewerker IT - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot allround medewerker IT

Op de opleiding Allround medewerker IT leer je IT infrastructuur aanleggen, installeren, beveiligen en beheren. En hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert. Daarnaast leer je storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

Is Allround medewerker IT iets voor jou?

Deze opleiding past bij je als je:

 • Wilt leren klantvriendelijk te zijn.
 • Flexibel bent.
 • Nauwkeurig bent.
 • Veel doorzettingsvermogen hebt.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25605 Allround medewerker IT systems and devices

Video David

Het werk van een allround medewerker IT

Als allround medewerker IT weet je alles over de devices zoals laptops, pc's en andere IT apparatuur. Je zorgt ervoor dat de apparaten goed werken en lost eventuele storingen op. Ook beantwoord je vragen van klanten op de servicedesk. Je bent ook bezig met het IT netwerk. Deze leg je aan en beheer je. Een heel veelzijdig beroep dus! 

Inhoud van de opleiding Allround medewerker IT

Je start het eerste half jaar in een gezamenlijk basisdeel en kiest daarna voor Allround medewerker IT systems & devices (niveau 3) of voor Expert IT systems and devices (niveau 4). 

Dit komt aan bod tijdens de opleiding:

 • Installeren, configureren en beheren van computers, mobiele devices, server systemen en IT-infrastructuur 
 • Servicedesk: je leert incidenten registreren in Topdesk en oplossen. 
 • Internet of Things (IoT) 

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap en Werknemersvaardigheden. 

In Nieuwegein:
Na het eerste jaar kun je je specialiseren door vakken te volgen in de uitstroomrichtingen Webdeveloper of Datacenter Technican.

Uitstroomrichtingen

Tijdens het eerste jaar van de opleiding kies je voor een uitstroomrichting die bij jou past. Met jouw gekozen uitstroomrichting volg je bijpassende vakken, die zorgen dat jij je verbreedt of verdiept in een bepaalde richting. Zo ben jij klaar voor jouw droombaan.

Uitstroomrichting 1: Web Developer

Steeds vaker wordt ICT-ers gevraagd om een eenvoudige website te ontwikkelen of klein onderhoud en aanpassingen uit te voeren voor een website of webshop.
Als webdeveloper maak jij een frontend design (dat wat de gebruiker aan de voorkant ziet) en werk je aan de backend (daar waar je de aanpassingen aan de site maakt) van een website. Je gaat aan de slag met diverse vormen van databases, je leert alles over CRM-systemen en leert hoe je data kunt verzamelen, creëren en veilig kunt verwerken.

Uitstroomrichting 2: Datacenter Technician

Als datacenter technician leer je om data-infrastructuren in datacenters in te richten, te monitoren en storingen te verhelpen. Je legt glasvezel- en koperverbindingen aan, installeert de netwerk- en serverapparatuur in racks, patcht kabels, labelt kabels en controleert de werking van de apparatuur. Je monitort en bewaakt de apparatuur van de data-infrastructuur en de ondersteunende apparatuur (koeling, stroomvoorziening, brandveiligheid en security) vanuit het "network operations center" (NOC) of een vergelijkbare ruimte met monitorsoftware. Daarnaast doe je inspecties in de ruimte waar de data-infrastructuur apparatuur staat, pleeg je onderhoud (“predictive maintenance”) aan apparatuur of schakel je de juiste collega’s of klanten hiervoor in.

Deze skills ga je leren

Zelfstandig werken

Plannen en organiseren

Beheren van computers en mobiele devices

Werkvoorbereiding

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Het laatste jaar loop je een half jaar stage van januari t/m juni. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Wat kun je na de opleiding Allround Medewerker IT

Aan het werk
Na 2 jaar studeer je af als allround medewerker IT en kun je aan de slag op een ICT-afdeling van een organisatie of je eigen bedrijf starten. 

Doorstromen
Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleiding IT Expert systems and security (niveau 4). Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

De kosten voor boeken en leermiddelen liggen tussen € 200,- en € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn. 

Vragen?

Neem dan contact met
Nieuwegein: René van Mourik, @email 
Amersfoort: Stefan Kokken, @email

 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: