Studenten checken cybersecurity Amersfoortse ondernemers via Cyberchef

Studenten ICT voor cybersecurity

Cybersecurity is een hot topic. Maar liefst een op de vijf mkb-ondernemers krijgt namelijk te maken met digitale criminaliteit, zoals phishingmailtjes, gijzelsoftware, virussen of andere malware. Om Amersfoortse ondernemers te helpen met hun digitale veiligheid, zijn op 11 en 13 oktober 2022 diverse cyberscans uitgevoerd door ICT-studenten van ROC Midden Nederland via project Cyberchef.

Bij Cyberchef kunnen Amersfoortse ondernemers zich gratis opgeven voor een cyberscan. In aanloop naar de scans in oktober hebben 40 derdejaars studenten Expert IT Systems & Security van het Creative College Amersfoort (voorheen Media, ICT & Design College) verschillende lessen gehad op gebied van cybersecurity. Vervolgens gingen zij in groepen van drie bij twaalf ondernemingen langs voor een cyberscan, begeleid door een professional uit het werkveld.

Direct waarde toevoegen als student

Cyberchef is een win-win situatie voor de ondernemers, begeleiders en studenten, zoals deelnemend student Sam van Haandel vertelt:

Sam van Haandel voor Cyberchef
‘Ik ben zelf bij een eenmanszaak langs geweest en vond het heel zinvol om in praktijk te zien wat ik geleerd heb. We hebben de ondernemer ook meteen een paar goede tips mee kunnen geven om de cybersecurity op te schroeven.’

Leren in de praktijk

De groepen mochten de scans grotendeels zelfstandig uitvoeren en kregen daarmee een voorproefje hoe het werk als cybersecurityspecialist eruit kan zien. En over de resultaten waren de studentcoaches wel te spreken, zoals student Erik Becker aangeeft:

Erik Becker voor Cyberchef
‘Wij kregen met onze groep nog complimenten van onze begeleider Wijnand Horsting, de directeur van Triskellion. Toch gaaf om die bevestiging te krijgen van iemand die al jaren ervaring heeft in cybersecurity.’

Cyberchef is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort, diverse experts op gebied van cybersecurity en ROC Midden Nederland en wordt jaarlijks herhaald. Meer weten? Bekijk de webpagina van Cyberchef van Gemeente Amersfoort.

21 oktober 2022
ROC Midden Nederland
ICT College
Media, ICT & Design College

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: